Парламент на Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Парламент на Франция


Парламентарна система: Двукамарен парламент

Камари

Сенат

Президент на Сената: Gérard Larcher
--- Партия: Републиканска партия
--- Избран: 1 октомври 2014

Национално събрание

Президент на Националното събрание: Claude Bartolone
--- Партия: Социалистическа партия
--- Избран: 26 юни 2012

Депутати: 925
348 сенатори
577 членове на Националното събрание

Versailles Palace.jpg

Уебсайт: http://www.parlement.fr/ ((fr))

Парламентът на Франция (на френски: Parlement français) е двукамарен законодателен орган на Френската република, състоящ се от Сенат (Sénat) и Национално събрание (Assemblée nationale). Всяка от двете камари провежда сесиите си на различни места в Париж: Сенатът в Люксембургския дворец, а Националното събрание в Бурбонския дворец.

Всяка камара има свои процедурни правила, но когато се налага разискване и поправки на конституцията, двете могат да провеждат съвместни заседания, които се наричат Конгрес на френския парламент (Congrès du Parlement français), който се свиква в двореца Версай.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „French Parliament“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.