Пее Лили Иванова – ВТА 555

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пее Лили Иванова – ВТА 555
Албум на Лили Иванова
Издаден 1967
Жанр поп
Музикален издател Балкантон
Пореден албум втори
Език български
Хронология на Лили Иванова
Recital Пее Лили Иванова – ВТА 555 Поет Лили Иванова

Пее Лили Иванова“ е втората дългосвиреща грамофонна плоча на певицата Лили Иванова, издадена през 1967 г. под каталожен номер ВТА 555 от „Балкантон“. На обложката е изписано и на български, и на английски език „Пее Лили Иванова“, но за заглавие на албума в официалния сайт на певицата е посочено името на първата песен от албума, тъй като нерядко плочите от въпросния период не съдържат недвусмислено заглавие на албум, а само име на изпълнител. Тъй като плочата е преиздавана с различно оформление, на някои от обложките певицата е представена с фотография, направена от Иво Хаджимишев.

На гърба на обложката е описанието на песните и следната информация за певицата:

Музикалните специалисти са тези, които дават компетентната и категорична оценка за качествата на певеца, но всемогъщият фактор е публиката. Тя е, която обиква или отхвърля, утвърждава или отрича, издига изпълнителя, или го обрича на забвение.
Още с първите си стъпки скромната и непозната медицинска сестра Лили Иванова привлича вниманието на многобройните, безименни любители на „лекия“ жанр. Изпратена на турнета в Румъния, Полша, Чехословакия, ГДР, Югославия тя не престава да работи върху себе си и усъвършенствува майсторството си на естраден изпълнител, като навсякъде завоюва широка популярност.
Следва нов ангажимент за запис на грамофонна плоча в Букурещ. Там престоява осем месеца. Постепенно стилът се изчиства, обогатява – чужд на всеки повърхностен вокален и сценичен ефект. Оформя се нейният характерен стил със свежа творческа фантазия, изключителна емоционалност, проникновеност, широка нюансировка. Влиянието на Рита Павоне е майсторски пречупено през призмата на творческия ѝ натюрел. През 1966 г. Лили Иванова блесна отново с яркото си дарование и постигна забележителен международен успех – стана носителка на „Златния ключ“ на Братиславския интервизионен фестивал на естрадната песен.
Тя притежава завиден репертоар, в който голям дял заемат песни от наши композитори – Й. Цанков, А. Заберски и др., които пее с много любов, ефектно и артистично („Адажио“, „Море на младостта“, „Венера“, „Зимна приказка“). Иванова счита, че за да се развива, са ѝ нужни преди всичко български песни – „Само чрез тях мога да покажа у нас и навън себе си“, – казва тя.
Трудно е да се каже кое подкупва най-много в нейното изпълнение: чистия, приятен тембър, дълбочината на чувството, съвършената простота и проникновеност, искреността и непосредствеността в изживяването. Нейните почитатели могат да не се съмняват, че разгръщайки още за пълно богатствата на таланта си, тя ще допринесе много за бъдещето развитие на нашата естрадна песен.“
Майя Ненчева

Списък на песните в албума[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Автор(и) Време
1. „Уличката малка“ музика: Димитър Вълчев, текст: Владимир Голев,
аранжимент: Димитър Вълчев
2. „Венера“ музика: Хетко Николов, текст: Дамян Дамянов,
аранжимент: Милчо Левиев
3. „Ще танцуваме заедно“ музика: Адриано Челентано,
аранжимент: Иван Пеев
4. „Море на младостта“ музика: Йосиф Цанков, текст: Димитър Василев,
аранжимент: Димитър Ганев
5. „Зимна приказка“ музика: Атанас Бояджиев, текст: Богомил Гудев,
аранжимент: Иван Пеев
6. „Така ужасно е да си момиче“ аранжимент: Иван Пеев
7. „Луи“ аранжимент: Иван Пеев
8. „Ела с пролетта“ музика: Николай Арабаджиев, текст: Димитър Василев,
аранжимент: Димитър Ганев
9. „Довиждане, момчета“ музика: Адриано Челентано,
аранжимент: Иван Пеев
10. „Витоша“ музика и текст: Манол Манолов,
аранжимент: Иван Пеев
11. „Както онзи ден“ музика: Бийтълс,
аранжимент: Иван Пеев
12. „Сбогом, море“ музика: Морис Аладжем, текст: Димитър Василев,
аранжимент: Иван Пеев

Съпровод: оркестър, рък. Ив. Пеев (3, 5 – 7, 9 – 12), дир. Д. Вълчев (1), М. Левиев (2), Д. Ганев (4, 8).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]