Периферна невропатия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Периферна невропатия
Vasculitic neuropathy - plastics - intermed mag.jpg
Микрография показваща васкулитна периферна невропатия
Специалност неврология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 G64, G90.0
МКБ-9 356.0, 356.8
База данни
DiseasesDB
9850
База данни
MedlinePlus
000593
Мед. рубрики MeSH D010523

Периферната невропатия е болест, засягаща нервите, и може да повлияе чувствителността, движението, жлезите или функции на органите. Може да повлияе на здравето и в други аспекти в зависимост от засегнатите нерви. Най-честите причини са болести, засягащи целия организъм (диабет или проказа), недостиг на витамини, лечение (химиотерапия, радиация), травми, прекалена употреба на алкохол, болести на имунната система, вирусна инфекция или целиакия.

Може да бъде и генетична или идиопатично придобита (без позната причина). В общоприетата медицина думата невропатия се приема по принцип за периферна невропатия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Peripheral neuropathy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.