Петдесетходово правило

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Петдесетходовото правило в шахмата е записано в точка 9.3 от Правилника на шахмата на ФИДЕ.

То гласи[1]:

Партията е реми, при правилно искане на състезателя, който е на ход, ако:

а. той запише в бланката си и заяви пред съдията намерението си да играе ход, в резултат на който за последните 50 хода, направени от всеки състезател не е преместена пешка или извършено вземане или

b. последните 50 последователни хода, направени от всеки състезател са без преместване на пешка или извършено вземане.

Правилото е въведено от Руи Лопес през 1561 г. До началото на 20 век се счита, че всички партии, които е възможно да бъдат спечелени, могат да бъдат спечелени в рамките на тези 50 хода. Тогава анализите на Алексей Троицки върху ендшпилите с 2 коня и с топ и офицер срещу топ показват, че има изключения от това предположение. През 2008 г. е открита комбинация в 517 хода, която печели специфичен ендшпил с дама и кон срещу топ, офицер и кон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fifty-move rule“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.