Пилаво

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пилаво
Pilavo Burilcevo.JPG
Местоположение
North Macedonia relief location map.jpg
41.8468° с. ш. 22.2812° и. д.
Пилаво
Местоположение
Страна Флаг на Северна Македония Северна Македония
община Чешиново-Облешево
град Бурилчево
Археология
Вид Селище
Епоха енеолит

Пилаво (на македонска литературна норма: Пилаво) е археологически обект, енеолитно селище, разположено на възвишение на левия бряг на Брегалница, в близост до кочанското село Бурилчево, Република Македония.

Това е проучено селище от каменно-медната епоха или от преходен период от каменната епоха. Според анализа, извършен по метода С14, селището е било активно около средата на V хилядолетие преди Христа.

През този период племената, разкъсани от войната, изграждат селищата си на високи плата, които са труднодостъпни и естествено защитени, както и подходящи за отбрана. В близост до селищата има реки или други водоизточници, за да се осигурят необходимите условия за живот. Такова е точно и мястото на Пилаво, което се издига на равнинно плато, на няколко десетки метра от вливането на Злетовска река в Брегалница. По време на археологическите проучвания на Пилаво е открито двупластово селище, от което една част от подвижния археологически инвентар е изложен.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енеолит. // Археолошка поставка на Музеј на Македонија, Центар за дигитизација на националното наследство (ЦДНН) при Институтот за Информатика на Природно-математичкиот факултет. Посетен на 7 октомври 2017.
     Портал „Македония“         Портал „Македония