Пинко Розовата пантера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пинко Розовата пантера
герой на MGM / Юнайтед Артистс
Графит на Пинко
Графит на Пинко
Характеристики
ПсевдонимПинко
Полмъжки
Очичерни
Вид / Раса(розова) пантера
ДецаПинки и Панки от филма Пинко и синове
Първа появав началните надписи на филма Розовата пантера през 1963
Озвучен отРич Литъл (1963–1969)
Мат Фрюър (1993)
Други данни
Пинко Розовата пантера в Общомедия

Пинко Розовата пантера (на английски: The pink panther) е главният герой в едноименната поредица къси анимационни филми.

Героят за първи път се появява в началните надписи на комедията „Розовата Пантера“ от 1963 г., както и в повечето последвали го филми за инспектор Клузо. Оригиналното заглавие на сериала, както и оригиналното име на персонажа е просто Розовата пантера (на английски: The Pink Panther). Едноименният сериал е много харесван и гледан филм през осемдесетте години на 20 век.

Композитор на характерната музикална тема в анимационните филми за Пинко е Хенри Манчини.

„Розовата пантера“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България за първи път филмчетата за Пинко започват да се излъчват в началото на 80-те години в рамките на предаването „Всяка неделя“ по Първа програма. В дублажа участва Петър Вучков.

На 3 септември 2007 г. анимацията започва излъчване по Диема Фемили, всеки делничен ден от 13:05 през първите две седмици, а от третата в 13:35. Ролите се озвучават от Ирина Маринова, Силви Стоицов и Виктор Танев.

През 2010 г. започва излъчване „Новото шоу на Пинко розовата пантера“ (в оригинал The Pink Panther от 1993 г.). На 2 август 2010 г. стартира „Пинко и синове“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]