Планшир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елементите на стоманен фалшборд и палубен шпигат на съвременен съд (имената в картинката са на руски и английски).
Изглед на палуба, фалшборд и планшир на ветроходна фрегата. Вижднат се поставените в планшира кофел-нагели.

Планшир (на английски: gunwale /ˈɡʌnəl/)) е хоризонтална дървена дъска (греда) или стоманен профил (стоманеният профил може да е обрамчен с дървена греда) в горната част на фалшборда или борда при лодките и неголемите безпалубни съдове.

На ветроходните кораби се използва дървена греда за направата на планшира или за рамкиране на метален планшир. На съвременните търговски съдове и на военните кораби фалшборда е обрамчен отгоре със стоманен планшир. На пътническите съдове и на някои места на търговските съдове (на крилата на мостика, например) стоманения планшир може да е обшит с дърво.

Планшира е аналог на горната планка на перилата на балкона. Стоманения планшир също изпълнява и ролята на допълнителен укрепващ елемент на фалшборда.

При военните втроходи фалшборда с цел защита на екипажа от пушечен огън достига на височина човешки ръст и повече, а планшира се превръщал в тънка палубна площадка проточваща се по цялата дължина на фалшборда, на която се стои за наблюдение на морската повърхност, а също и да се поставят на него спалните койки на екипажа за допълнителна защита.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • © Funtik ®, 2001 (funtik@klaipeda.omnitel.net, dvb@takas.lt) Captain Dmitrij Baškirov
  • Яковлев А. А., Яковлев В. А. „Основы морской технической терминологии“ (Bases of maritime technical terminology). Учебное пособие. Изд. 2-е, доп. М., ЦРИА „Морфлот“, 1978, 132 с.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Планширь“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​