Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Плевенска епопея)
Вижте пояснителната страница за други значения на Панорама.

Плевенската епопея
Сградата на музея
МестоположениеПлевен, България
ТематикаИстория на България, Руско-турска война (1877-1878)
Основан1977 г.
Обект на БТС 40.
Работно време
Лятно работно времеаприл – октомври
09.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: 24 май)
Зимно работно временоември – март
09.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: 1 януари, 3 март, 24 и 25 декември)
Телефон(064) 34 352
Сайтpanorama-pleven.com
43.3986° с. ш. 24.6061° и. д.
Местонахождение в Плевен
Плевенската епопея в Общомедия

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е художествен музей в Плевен, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско владичество.

В първите 3 години след нейното откриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Изградена е в района на „Скобелевия парк“, непосредствено до редута „Кованлък“, където по време на 3-та атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Картина от Плевенската панорама
Панорамата в строеж през юли 1977 г.

Автор на живописната част и главен изпълнител е Николай Овечкин (Военно студио „М. Греков“, Москва). Колектива е от 13 руски и български художници: Г. Талев, В.Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, М. Ананиев, Н. Овечкин, Д. Дончев, В. Есаулов, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов, В. Таутиев, Ю. Усипенко и А. Троценко.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а 4-тият пръстен е декоративно-пластичен фриз символизиращ обсадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат по асансьори на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: „Мъртвата долина“, редутите „Кованлък“ и „Исса ага“, Костницата в „Скобелевия парк“, Радишевските и Гривишките възвишения.

Тържественото му откриване е на 10 декември 1977 г., в деня на стогодишнината от освобождението на Плевен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]