Площад на героите (Будапеща)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Паметници на площада на героите
Площадът на героите през нощта

Площадът на героите (на унгарски: Hősök Tere) е един от най-забележителните площади в унгарската столица гр. Будапеща. Разположен е в Пеща, в края на „Андраши Авеню“, близо до Градския парк.

Той е заобиколен от 2 важни сгради – Музея на изящните изкуства отляво и Изложбената зала отдясно (двете сгради са в неокласически стил). Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария (1896) и приключва през 1929 г. Тогава той получава и името си.

В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на 7-те племена, които основават Унгария през 9 век, както и други забележителни фигури от Унгарската история - крале и държавници. Там също е и паметникът на Архангел Гавраил (36-метровия стълб), който според легендата се появил в съня на създателя на унгарската държава Свети Стефан (Ищван) и му връчил светата корона, с която кралят утвърдил властта си като владетел, поставен от Бога.

В близост до централната колона на Площада на героите има мемориална каменна плоча на унгарските войници, загинали през Втората световна война.