Пляскане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Демонстрация на световния шампион по скоростно пляскане
Пляскащи ръце

Пляскането е ударният звук, издаван чрез удряне на две плоски повърхности, включително частите на тялото на хора или животни. Хората пляскат с дланите на ръцете си, често бързо и многократно, за да изразят признателност или одобрение (вж. аплодисменти), но също и в ритъм като форма на перкусия на тялото, за да съответстват на звуците в музика, танци, песнопения, игри с ръце и пляскане.

Някои хора пляскат гърба на едната си ръка в дланта на другата ръка, за да означат спешност или ентусиазъм. Този акт може да се счита за неприветлив от другите.

Пляскането се използва в много форми на музиката, например е в госпъл музиката. Във фламенко и севиляна, два испански музикални жанра, пляскането се нарича палмас (palmas) и често задава ритъма и е неразделна част от песните. Семплиран или синтезиран плясък също е основна част от електронната и поп музика. Изпозва се в рок песента на Куийн We Will Rock You.

Педагогически приложения[редактиране | редактиране на кода]

Пляскането често се използва за да помогне на хората да разпознаят ритъма в звуците. Може да се използва, за да помогне на музикантите да броят тактове.

Също така се използва за преподаване на фонологично осъзнаване на учениците, изучаващи начините на конструиране на думите. Те често пляскат по срички, за да се научат да разбиват думите на съставните си звуци.[1]

Спортни и други занимания[редактиране | редактиране на кода]

„Викингско пляскане“ на ирландски фенове

По време на УЕФА Евро 2016, феновете на Исландия стават широко известни със своето „викингско пляскане“) с „хух“ скандиране, въпреки че то произхожда от феновете на шотландския клуб Motherwell F.C.[2] Впоследствие феновете на Canberra Raiders приеха „викингското пляскане“[3][4][5][6] По подобен начин феновете на викингите в Минесота също са приели „викингското пляскане“, за да покажат подкрепа за отбора, но скандирайки „skol“, а не оригиналното „huh“ песнопение.

Терминът „пляскайте с ръце“ или „пляскайте с ръце, Чарли“ се използва в авиацията, за да означи сблъсък на въздухоплавателно средство или контакт крило в крило, като фразата произлиза от рефрена в популярната песен „Пляскайте ръце! Тук идва Чарли!“ („Clap Hands! Here Comes Charley!“).[7]

В средата на 2010 г. сред афроамериканските жени се появи практика на пляскане като начин да се подчертаят точките за говорене, особено когато пляскат отделни срички с думи. Това е посочено в популярните медии от комика Робин Теде в „Нощното шоу“ с Лари Уилмор.[8] Оттогава то става по-широко прилагано както онлайн, често използвайки емотиконите „ръкопляскане“ (👏), така и лично.[9][10]

Пляскането с ръце е в основата и на игра, при която се използва като ритмичен съпровод на певческа игра или рецитиране на рима, често детски рими, като броенка.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brown, Carmen Sherry. Language and Literacy Development in the Early Years: Foundational Skills that Support Emergent Readers. // Language and Literacy Spectrum Volume 24 (Spring 2014). с. 35 – 49. Посетен на 17 February 2020.
  2. WATCH: Are Motherwell the inspiration behind Iceland's 'volcano clap'?. // Посетен на 8 April 2018.
  3. Dutton, Chris. NRL what we learnt: The Viking Clap to return for Raiders finals after record-setting win. // 4 September 2016. Посетен на 8 April 2018.
  4. Helmers, Caden. NRL talking points: Raiders fans got nuts for 'Viking Clap' and the Josh Hodgson effect. // 21 August 2016. Посетен на 8 April 2018.
  5. NRL 2016 video: Canberra Raiders’ fans do Viking clap before win over Parramatta Eels. // 21 August 2016. Посетен на 8 April 2018.
  6. Helmers, Caden. NRL: Canberra Raiders Luke Bateman and Sia Soliola want the Viking Clap to stay. // 24 August 2016. Посетен на 8 April 2018.
  7. Partridge, Eric. A Dictionary of Slang and Unconventional English. Routledge, 2006. ISBN 978-0415291897. с. 222.
  8. The Nightly Show – Women's History Month Report: Black Lady Sign Language. // Comedy Central, Mar 17, 2016. Посетен на 17 February 2020.
  9. Stop 👏 Emphasizing 👏 Your 👏 Point 👏 by 👏 Putting 👏 Clap 👏 Emojis 👏 After 👏 Every 👏 Word. // April 6, 2016. Посетен на 17 February 2020.
  10. The Clap and the Clap Back: How Twitter Erased Black Culture From an Emoji. // 16 May 2017. Посетен на 17 February 2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Clapping в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​