Пневски замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пневски замък
Пнівський замок
Карта
Местоположение в Pniv
Информация
Страна Украйна
Местоположениесело Пнев, Ивано-Франкивска област
Строителствовтората половина на 16 век
СъстояниеРуини
Пневски замък в Общомедия

Пневският замък (на украински: Пнівський замок) е средновековен исторически обект вНадворнянски район на Ивано-Франкивска област на Украйна.[1] Разположен е северно от село Пнев, на плосък хълм.

По план замъкът е неправилен петоъгълник с отбранителни кули. Дебелина на стените – 1,5 метра. Частично замъкът е бил заобиколен от ров. Можело да се влезе в него през входна кула, към която е имало подвижен мост. Отворите, през които са минавали веригите на подемния механизъм, са запазени до днешно време.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е построен през втората половина на 16 век от столника на Галицката земя Павел Куропатва, благородник от унгарски произход.

Преди появата на крепостта в Станислав (сега Ивано-Франкивск), Пневският замък е бил най-голямата крепост в Покутието. През 1621 г. той е превзет от местните разбойници на Грини Кардаш, които подкопават най-незащитеното място, което им е посочено от предател от охраната на замъка.

По време на отбраната владетелят на замъка е ударен от стрела от лък, а съпругата му е убита. Грабителите взимат плячка под формата на пари и злато.

През есента на 1648 г. крепостта издържа на двуседмична обсада на казаците на Хмелницки, командвани от Максим Кривонос, отблъсквайки всички атаки. В полско-турските войни от 17 век замъкът играе ролята на аванпост на полските сили. През 1676 г. турците безуспешно се опитват да го превземат.

През 17 век, след много преустройства и реконструкции, замъкът достига своя разцвет. През 1745 г. е придобит от магнатите Сенявски, а по-късно – от рода Цетнери.

В края на 18 век тези земи, а заедно с тях и Пневският замък, попадат под властта на Австрийската империя.

В края на 18 век замъкът е изоставен и постепенно започва да се руши. Жителите на околните села започват да го използват за материал за строеж на къщи и пивоварни. През 1887 г. замъкът преминава в собственост на кредитори от Виена, а след това в държавната хазна на Австро-Унгария.

Понастоящем частично са запазени фрагменти от стени, кули, входни порти, жилищни помещения на двореца на Куропатва, рова и подземните каземати, но замъкът продължава да се руши. През юни 2010 г. се срутва ъглова кула.

Работа по реставрацията на Пневския замък започва през 2018 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Filip Sulimierski, Bronisław Chlebowski, Władysław Walewski, Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. VI, Warszawa, 1880 – 1902, s. 866.
  • Filip Sulimierski, Bronisław Chlebowski, Władysław Walewski, Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. VIII, Warszawa, 1880 – 1902, s. 336 – 37.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пневский замок“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​