Богдан Хмелницки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Богдан Хмелницки
Богдан Хмельницький
украински хетман

Роден
Починал
Погребан Украйна

Религия Православна църква
Семейство
Деца Юрий Хмелницки
Подпис Bohdan Sign.jpg
Богдан Хмелницки в Общомедия

Богдан Зиновий Михайлович Хмелницки (на украински: Богдан Зиновій Михайлович Хмельницький; на полски: Bohdan Zenobi Chmielnicki) е украински[1][2][3] казашки хетман на запорожките казаци в Украйна, които след успешно оглавено от него въстание се откъсват от Жеч Посполита, образуват в продължение на 20-ина години през 1630-те до 1650-те години държавно формирование, известно като Войско Запорожке, което впоследствие е присъединено към Руското царство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Богдан Хмелницки произхожда от рутенско семейство. Учи в йезуитско училище в Лвов, след което се впуска в политиката и военното дело. През 20-те години на 17 век се сражава с чихиринските и донските казаци в Южна Украйна срещу турците и татарите от Османската империя и Кримското ханство. През 1632 г. и 1637 г. участва в казашките бунтове срещу полската власт. През 1645 г. е поканен от кардинал Джулио Мазарини заедно с два полка казаци да помогне на Франция във войната с Испания. Благодарение на уменията му Дюнкерк пада само за два дни.

Въстание срещу Жечпосполита[редактиране | редактиране на кода]

През 1648 г. Хмелницки повежда въстание срещу полската власт в Украйна. Той мобилизира масите с аргумента, че пет века православните рутени, към които принадлежи, са потискани от поляците католици. Казаците провеждат серия военни кампании, които постепенно освобождават Украйна от полска зависимост, но я поставят под руска. Успехите на казаците при Жолтие води, Корсун и Пилавци водят до признаването от страна на полския крал на Хмелницки за хетман на Украйна, но войната продължава, след като Сеймът отказва да го утвърди за такъв.

Полско-литовската контраатака[редактиране | редактиране на кода]

През 1653 – 1654 г. обаче инициативата посредством контраатака минава на полска страна, което принуждава Хмелницки да потърси помощта на Русия. Първоначално той сключва съюз с руския цар Алексей I, а впоследствие с договора от Переяслав украинските казаци, респективно техните земи се поставят под пряката протекция на Москва.

Переяславско събрание[редактиране | редактиране на кода]

На проведената на 18 януари 1654 година Переяславска рада е взето решение Хетманщината да се присъедини към Руското царство, като присъстващите полагат клетва пред царя. Преди въстанието на Хмелницки тази територия е част от Жеч Посполита.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]