Поднос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на табла.

Поднос с чаши еспресо
Сервитьор със сервитьорска табла във Виена, Австрия

Подносът, още та̀блата, е плитка платформа, предназначена за носене на предмети. Може да бъде изработен от различни материали, включително сребро, месинг, ламарина, картон, дърво, меламин и формована целулоза. Подносите са плоски, но с повдигнати ръбове, за да не се плъзгат нещата от тях. Те се правят в различни форми, но обикновено се срещат в овални или правоъгълни форми, понякога с изрязани или прикрепени дръжки, с които да бъдат носени.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Тавите варират по цена от евтини формовани тави от целулоза, които са за еднократна употреба, и евтини меламинови тави, използвани в кафенета, дървени тави със средна цена, използвани в дома, до скъпи сребърни тави, използвани в луксозни хотели. Някои имат релефна украса, дръжки и къси крачета за опора.

По-сложно устройство е масичката поднос, която е предназначена да побира поднос или самата тя да служи като поднос. Има два основни вида маси с тави. Масата с поднос за телевизор обикновено е малка масичка, която може да има крака, които се сгъват, за да могат да се носят като поднос. Масата с поднос в самолета е табла, вградена в облегалката на седалката на самолета, която се сгъва, така че човекът, който седи на седалката зад тази, на която е масата, да може да я използва като повърхност, от която да яде ястия, сервирани в самолета.

Подноси от полиетиленова и полиуретанова пяна се използва от супермаркетите и магазините за плодове за опаковане на месо и малки плодове, зеленчуци и гъби. Патентите за този продукт съществуват от 1966 г.[1]

Подносите (тави) за монети се използват за съхранение или събиране на монети.[2][3] Използват се в банки, ресторанти, магазини, казина и за колекциониране на монети.[4]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Method of packaging fresh meat – US 3397068 A, google.com
  2. Cowries, Coins, Credit; The History of Money. Compass Point Books, 2006. ISBN 9780756516765. с. 16.
  3. Avery Cardoza. Secrets of Winning Slots. Cardoza Publishing. ISBN 9781580424424. с. 26.
  4. Alice Gordenker. Change trays // The Japan Times, 23 May 2015. Посетен на 11 August 2022.
  5. Use of seed trays // Bifurcatedcarrots.eu, 14 February 2008. Посетен на 19 June 2019.
  6. Seed tray rack example 1
  7. Seed tray rack example 2