Пожарогасител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пожарогасител

Пожарогасителят е активно устройство, което се използва за гасене или ограничаване на малки пожари, най-често в аварийни ситуации.

Не е предназначен за гасене на големи пожари и такива, които изискват намесата на пожарните служби. Пожарогасителите са необходими дори ако помещението е снабдено с автоматични спринклери, тръбопровод и маркуч или други стационарни съоръжения за защита. Обикновено пожарогасителят е под формата на червена цилиндрична бутилка, съдържаща агент под налягане, който може да бъде освободен, за гасене на огъня.

Видове пожарогасители[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват различни видове пожарогасители, предназначени за гасенето на различни горими материали. Можем да ги делим на возими инсталации или преносими пожарогасители, на автоматични или механични пожарогасители, но всички те най-често са разделени на три групи:[1]

  • Водни и водопенни пожарогасители — те са проектирани да гасят пожари клас А (твърди горящи и тлеещи материали). При използването на специални добавки към водата, могат да се използват за гасене и на пожари клас В (течни запалими вещества).
  • С въглероден диоксид — тези пожарогасители гасят пожари клас B, C и особено такива, възникнали в електрически съоръжения и инсталации (клас Е).
  • Πpaxoви пожарогасители — използват се като основно средство за гасене на пожари от клас A (твърди горящи и тлеещи вещества), клас B (горящи течности) и клас C (горящи газове).

Всички зачислени на дежурство пожарогасители подлежат на техническо обслужване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]