Позитив (орган)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Позитив.

Позитив

Позитивъте музикален инструмент от групата на клавишно-меховите инструменти.

Позитивът е камерен средновековен орган, който може да бъде пренасян от място на място, без да бъде разголбяван. При изпълнение на музика с такъв орган, освен органистът е необходим и още един човек, който да задвижва меховете. Инструментът често е бъркан с портативите, въпреки че е по-голям от тях. Разликата е в това, че при музициране позитивът се поставя върху някаква повърхност (например върху маса или при някои модели на пода), а портативът се държи от самия музикант.

Най-често позитивът има три или четири флейтови регистъра (флейти или принципал) от 8', 4', или 2', като е възможно един от тях да бъде микстура.

Най-ранният източник за позитив е върху рисунките на обелиска на Теодосий I, издигнат в негова памет в годината на неговата смърт - 395. Спред средновековните ръкописи, изложени в Британския музей, има множество миниатюри, изобразяващи различни варианти на този инструмент.

Тези органи изпълняват много различни функции – използвани са по време на църковните служби, често пъти се намират в домовете на богатите хора от Средните векове/Ренесанса и са предпочитани от музикалните академии. Композиторите от времето на прехода между Ренесанс и Барок - Якопо Пери и Клаудио Монтеверди, също използват позитив в състава на техните оперни камерни оркестри.