Полиплоидност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

За полиплоидност се говори тогава, когато в клетките и организмите съществуват повече от два хомоложни набора от хромозоми.

Повечето организми са диплоидни. Полиплоидията може да е резултат от ненормално клетъчно делене. Най-често срещана е при растенията. Полиплоидията се наблюдава и при животните - при златната рибка, сьомгата, саламандрите, но е особена характерна за папратите и цъфтящите растения

Понятието автополиплоидия или алополиплоидия – удвояване или няколкократно умножаване на еднакви хромозомни набори едновременно във всички клетки на организма. Възниква спонтанно, също под действие на температурен шок, декапитация или на някои алкалоиди и др. химични вещества.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Polyploidy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.