Опашати земноводни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Опашати земноводни
Саламандър (S. salamandra)
Саламандър (S. salamandra)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
подтип:Гръбначни (Vertebrata)
инфратип:Челюстни (Gnathostomata)
мегаклас:Костни риби (Osteichthyes)
надклас:Ръкоперки (Sarcopterygii)
клас:Dipnotetrapodomorpha
подклас:Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
надклас:Четирикраки (Tetrapoda)
клас:Земноводни (Amphibia)
подклас:Lissamphibia
надразред:Batrachia
разред:Опашати земноводни (Caudata)
Научно наименование
Разпространение
Cypron-Range Caudata.svg
Обхват на вкаменелости
Опашати земноводни в Общомедия
[ редактиране ]

Опашатите земноводни (Caudata или Urodela), наричани също саламандри, са разред земноводни, включващ 552 вида животни със слаби тела, къси крайници и дълги опашки.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Влажната кожа позволява на земноводните да пребивават само в близост до вода или във влажна почва, обикновено в горите. Някои видове са водни през целия си живот, други живеят във водата периодично, а трети са напълно сухоземни особено в напреднала възраст. Външният вид на саламандрите наподобява на гущери, но са лесно различими по липсата на люспи. Имат способността да възстановяват (регенерират) загубените си крайници.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Екземпляр, заснет на Витоша през 2007 г.

Видовете на саламандрите са многобройни и се срещат в повечето влажни области на Северното полукълбо, както и в най-северните части на Южна Америка. Повечето от тях са малки, но някои достигат до 1 m дължина. В Северна Америка се срещат големият американски саламандър (Cryptobranchus alleganiensis) и морското куче (Dicamptodon), които могат да достигнат дължина до 30 cm, а в Япония и Китай – гигантският саламандър, дълъг 1,50 m и тежащ 30 kg.

Разред Опашати земноводни

Особености на тялото[редактиране | редактиране на кода]

Имат удължено тяло, опашка, четири крака и се срещат някои представители на разреда с два крака. Външният вид на саламандрите наподобява на гущери, но са лесно различими по липсата на люспи. Имат способността да възстановяват загубените си крайници.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Salamander“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.