Полска станция в Хонсун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разположение на станцията
Станцията със залива
Главната сграда

Полската полярна станция в Хонсун (на полски: Polska Stacja Polarna, Hornsund) е научноизследователска станция на остров Шпицберген в архипелага Свалбард на Норвегия.

Намира се в югозападния край на острова, разположена е край залива Исбьонхамна (Isbjørnhamna) по северния бряг на фиорда Хонсун (Hornsund).

Създадена е в рамките на Международната геофизическа година от експедиция на Полската академия на науките (ПАН) начело с известния геолог, арктически изследовател и алпинист Станислав Седлицки през 1957 г. Построена е в течение на 3 летни месеца. Модернизирана е за целогодишна дейност през 1978 г. Оттогава Институтът по геофизика на ПАН организира целогодишни и сезонни научни експедиции на станцията. Обслужва се от персонал от 10 до 12 души.

На 17 септември 2017 г. учени заравят край станцията 60-сантиметрова тръба от неръждаема стомана, съдържаща образци и предназначена да представи на нейните бъдещи откриватели днешните достижения на знанието в геологията, билогията и технологията[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schiermeier, Quirin. Time capsule buried to preserve science for the ages -- Message in a bottle sums up state of research in 2017 // Nature, 29 септември 2017. Архивиран от оригинала на 2 октомври 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]