Полска челебитка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Полска челебитка
Nigella arvensis-Acker Schwarzkümmel.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ranunculales
семейство: Ranunculaceae Лютикови
род: Nigella Челебитка
вид: Nigella
arvensis
Полска
челебитка
Научно наименование
Уикивидове Nigella arvensis
Linnaeus, 1753[1]
полска челебитка в Общомедия

Полска челебитка (Nigella arvensis) е растителен вид от семейство Лютикови. Тя е плевелно растение, което се среща и в България.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Видът се среща по сухи поляни, редки гори и храсталаци. От култивираните местности се среща в блокове от пшеница, ръж, люцернови ливади, лозя и изоставени ниви.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Полската челебитка е едногодишно тревисто растение с височина до 50 cm. Стъблото е изправено и слабо разклонено с последователни приседнали листа. Цъфти от юни до октомври. Цветовете са гълъбовосини или синкавозелени. Имат правилен околоцветник съставен от 5 венчелистно обагрени чашелистчета. Липсва нормално венче. Те са 8 - 10 на брой и са видоизменени в малки двуустни нектарници. Тичинките са белезникавосини с островърхи прашници. Плодниците са 3 - 5, рядко 8 и са срастнали в основата си. Плодовете са сборни. Семената са с размери около 2 mm, триръбести и черни. Поради тази причина растението често е наричано черника.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Атлас по ботаника, Сл. Петров и Е. Паламарев, стр.123 - 124
  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 534, BHL Page ID: 358553, инстанция на: first description (of a taxon)