Лютикови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лютикови
Sumpfdotterblume Porträt Ausschnitt.jpg
Блатняк (Caltha palustris)
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ranunculales
семейство: Ranunculaceae Лютикови
Научно наименование
Уикивидове Ranunculaceae
Juss., (1789)
Подсемейства
Лютикови в Общомедия

Лютикови (Ranunculaceae) е семейство покритосеменни растения, включващо около 2500 вида. Разпространени са по целия свят, но се срещат най-често в умерените ширини на Северното полукълбо. Повечето са многогодишни тревисти растeния.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Листата на лютиковите могат да бъдат прости или по-рядко сложни, разположени последователно или срещуположно, прилистници липсват.

Цветовете на лютиковите растения са двуполови, правилни или по-рядко неправилни, единични или събрани в съцветие грозд или метлица. Околоцветникът е прост или двоен. Състои се от пет (или число, кратно на пет) части. Тичинките са много на брой, подредени са спирално върху цветното легло. Плодниците са прости, на брой са много, пет или един.

Плодовете са най-често мехунка (кукуряк) или орехче (ливадно лютиче).

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Много от растенията в семейството (самакитка, гороцвет, кукуряк) съдържат отровни вещества (протоанемонин, алкалоиди, гликозиди), които се използват в медицината. Други (съсънка, котенце) се отглеждат като декоративни цветя. Някои от лютиковите (планински божур, нарцисоцветна съсънка, златиста кандилка) са редки растения и са защитени от закона. Лютиковите не се използват за храна от животните, защото съдържат отровни или горчиви на вкус цветни части (както личи от наименованието на семейството).