Портрет на Карлос III де Бурбон яздещ кон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Карлос III де Бурбон яздещ кон
ХудожникФранческо Лиани
ГодинаXVIII век
Техникамаслени бои върху платно
Размери315 × 258 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Портрет на Карлос III де Бурбон яздещ кон“ (на италиански: Ritratto equestre di Carlo di Borbone) е картина на италианския художник Франческо Лиани от 18 век. Картината (315 х 258 см) е изложена в Зала 34 на Национален музей „Каподимонте“, Неапол. Използвана техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е нарисувана в последните години преди заминаването на Карлос III и съпругата му Мария-Амалия Саксонска за Испания. Картината е изложена в Кралския апартамент в Музей „Каподимонте“ в Неапол. Подобен на нея този портрет е и Портрет на Мария-Амалия Саксонска яздеща кон от същия художник.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Творбата на художника, характеризираща се с подчертано испанска линия, е малко необичайна за периода, в който е рисувана. Кралят е изобразен облечен в ловни дрехи, яздещ неоседлан буен кон. В жеста на дясната ръка на Карлос III се забелязва известният жест на Октавиан Август. Зад краля са изобразени двама мъже на коне, както и друга група хора, които могат да се видят на заден план, символизиращи ловна дружина. Художникът ни представя краля и свитата му излезли на лов. На фона са видими очертанията на замък.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto equestre di Carlo di Borbone в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​