Портрет на семейството на Фердинанд IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Портрет на семейството на Фердинанд IV
Painting of the family of Ferdinando IV (Angelica Kauffmann, 1782).jpg
Анжелика Кауфман
Година 1782 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 310 × 426 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на семейството на Фердинанд IV в Общомедия

„Портрет на семейството на Фердинанд IV“ (на италиански: „Ritratto della famiglia di Ferdinando IV“) е картина на швейцарската художничка Анжелика Кауфман, рисувана 1782 г., използвана техника маслени бои върху платно (426 х 310 см.), изложена в зала 37 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

При престоя си в Неапол 17821783 г. художничката бива приета радушно в кралския двор, където става доверена приятелка на кралица Мария-Каролина Австрийска. Поканена от кралицата, Анжелика Кауфман отказва да бъде придворен художник и да остане в Неапол, като заминава за Рим, където довършва портрета. Същият е изложен в Кралския апартамент в Музей Каподимонте.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В картината са ни представени крал Фердинанд IV, съпругата му кралица Мария-Каролина Австрийска и децата им Мария Тереза, Мария Кристина, Мария Луиза, Мария Амалия и Дженаро Джузепе, добре познати на художничката, изобразила ги, подредени на един ред по хоризонтална линия, следвайки типичната схема на английския модел за групови портрети. С малко елементи като каляска за разходки, арфа, ваза върху постамент и кучетата, Анжелика Кауфман е придала задушевна и романтична атмосфера както на градината, така и сред членовете на семейството. Във фонов режим са почти загатнати, хармонично създадените от природата покрайнини на Неапол и бегли очертания на дворец.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ritratto della famiglia di Ferdinando IV“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.