Посевна гъска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Посевна гъска
Bean.goose.600pix.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Anser Гъски
вид: A. fabalis Посевна гъска
Научно наименование
Уикивидове Anser fabalis
Latham, 1787 г.
Посевна гъска в Общомедия
Anser fabalis

Посевната гъска (Anser fabalis) е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 1,7 и 4,5 kg. Дължина на тялото 75–82 cm, размах на крилете около 160 cm. Няма изразен полов диморфизъм. От Сивата гъска се отличава по двуцветния си клюн, оцветен в черно и оранжево. Плува и се гмурка добре.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена, но с ниска плътност на полулацията в Европа и Азия. Прелетна птица, зимува в южните части на Европа и Азия.

Обитава блата, езера и реки, разположени в планински и гористи местности, а също така и заблатените делти на големи реки, обрасли с храси и друга растителност.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

По време на линеенето и отглеждането на малките се държи на семейни групи, и избягва образуването на големи ята, но все пак при хранене, понякога се срещат групи от по над 100 птици.

Приема предимно растителна храна. По време на прелета често посещава селскостопанските обекти и се храни със зърнени култури.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Снася от 3 до 8, бели с лек жълтеникав или зеленикав оттенък яйца. Те имат размери 84 х 55,5 mm. Мъти само женската в продължение на 27–29 дни, като по време на мътенето и отглеждането на малките, мъжкия се държи заедно с нея. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Характерна особеност е, че по време на разможителният период се държи на семейни групи.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

В България е защитен вид.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Anser fabalis. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 13 декември 2009. (на английски)