Победен щурм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Последен щурм)
Вижте пояснителната страница за други значения на Бдинци.

Победен щурм
Карта Местоположение във Видин
Видпаметник
МестоположениеВидин, Република България
Изграждане2 март 1944 г.
Височина14,5 m
Победен щурм в Общомедия
Паметникът „Победен щурм“

„Победен щурм“, наричан също „Бдинци“, срещано и като „Последен щурм“, е военен паметник на централния площад „Бдинци“ във Видин.

История[редактиране | редактиране на кода]

Централно място в площада е заемала градинката с паметника „Скърбящият воин“ (от 1911 г.) за жертвите от Трети пехотен бдински полк в Сръбската война от 1885 г. Местните власти обаче в началото на 1930-те години решават, че не е достатъчно величествен, и го преместват на пл. „Съединение“ пред железопътна гара Видин.

Новият паметник на централния площад е открит официално на 2 март 1944 г. Авторите са скулпторът проф. Никола Кожухаров и архитектът Георги Стайков. Посветен е на воините от 3-ти пехотен Бдински полк (наричани бдинци) и на всички доброволци, паднали във войните за национално обединение (Балканските и Първата световна).

Според легендата Н. Кожухаров първоначално изработва от глина скулптурна композиция, която изобразява бдинците, маршируващи под знамето, и озаглавил скулптурата „Победен марш“. Общинската комисия обаче се забавя няколко дни, глината омеква и се свлича, а фигурите на войниците се накланят напред като за атака на нож. Скулпторът и комисията харесват позата, цялата композиция добива днешния си вид, а паметникът е наречен „Победен щурм“. Така се ражда идеята за скулптурната композиция на този уникален паметник[1][2][3].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът е изграден от сив гранит и тъмен бронз, висок е 14,5 метра. Стъпала водят от гранитен постамент до площадка със скулптурна композиция от тъмен бронз на войници в атака. Зад тях се издига гранитен блок. Отпред на горната му част има бронзов кръст за храброст. Отстрани са изписани периодите на войните („1912 г. – 1913 г.“ и „1915 г. – 1918 г.“) и местата на съответните битки. Отзад има бронзов венец с меч и изписания брой на загиналите в тези войни (210 офицери, 172 подофицери и 2154 войници). На предната страна по скулптурата има надпис „ВЕЛИЧИЕТО НА РОДИНАТА СЕ ГРАДИ ВЪРХУ КОСТИТѢ НА ОНИЯ, КОИТО ДОСТОЙНО ЖИВѢХА И УМРѢХА ЗА НЕЯ.“.

Изглед отпред с надписа и фонтаните; отзад е парк „Рова“

Източници[редактиране | редактиране на кода]