Почти човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Почти човек
Almost Human
ЖанрФантастика,
Криминален,
Драма
ФорматПолицейски разследвания
Създател(и)Дж. Х. Уаймън
АктьориКарл Ърбан,
Майкъл Ийли,
Минка Кели,
Макензи Круук,
Майкъл Ирби
Лили Тейлър
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони1
Епизоди13
Продукция
Изпълнителни продуцентиДж. Х. Уаймън,
Дж. Дж. Ейбрамс,
Браян Бърк
Продуцент(и)Атина Уикъм
Времетраене42 минути
Разпространение
ТВ каналFox
Картина720p,
1080i (HDTV)
ЗвукСтерео
Излъчване17 ноември 2013 г. – 3 март 2014 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Почти човек“[1] (на английски: Almost Human) е американски фантастичен сериал, който стартира на 17 ноември 2013 г. в американската телевизионна мрежа по телевизия FOX, през сезон 2013 – 2013 г. Сериалът е създаден по идея на Дж. Х. Уаймън, за Бед Робот Продъкшънс и Уорнър Брос Телевижън. Изпълнителни продуценти са Дж. Х. Уаймън, Браян Бърк и Дж. Дж. Ейбрамс. След края на първи сезон, поради слаб зрителски интерес Fox прекратява сериала на 29 април 2014 г.[2]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 2048 г., неконтрулируемото развитие на науката и технологията успява да повищи нивата на престъпност до невероятните 400%. За да се пребори с това, полицията прилага нова политика – всеки човек полицай трябва да бъде придружаван от боен модел човекоподобен андроид.

Джон Кенекс (Карл Ърбан) е проблемен детектив, който има основателна причина да мрази тези нови партньори роботи. Преди почти две години, Кенекс и отрядът му нападат скривалище на банда, наричаща се Инсиндиката, но са причакани там и са победени. Кенекс се опитва да спаси лошо раненият си партньор, но придружаващият ги логично мислещ андроид ги изоставя, тъй като пресмята, че шансовете за спасение на ранения са прекалено малки и не е „логично“ да го спасява. Последвалата експлозия откъсва крака на Кенекс и убива партньора му.

След като се събужда от 17 месечна кома, Кенекс трябва да свикне с кибернетичната протеза за крака и големите празноти в паметта, които той се опитва да запълни, като посещава Реколектор (лекар на чения пазар, който намира забравени спомени). Освен, че се опитва да си спомни колкото се може повече за нападението и Инсиндиката, той също така стига до заключението, че е изоставен от приятелката си Анна.

По-късно Кенекс е възстановен като полицай от капитан Сандра Малдонадо (Лили Тейлър) и му е даден за партньор стандартна изработка МХ-43 андроид. Малко след това Кенекс го изхвърля от движещ се автомобил, след като андроида го заплашва да докладва странното му поведение. На Кенекс е назначен друг андроид, по-стар ДРН модел, който е свален от полицейското управление и е бил на път за трансфер за космическата станция. Създадени да бъдат най-близки до човек, ДРН андроидите имат проблеми със справянето със своите собствени емоции, което е и причината те да бъдат заменени от по-новите МХ модели. ДРН-ът на Кенекс, познат като Дориан (Майкъл Ийли), веднага доказва, че е уникален, като заявява ясно, че не харесва да се объщат към него със „синтетичен“, с много ясен и приятелски настроен сарказъм. Ключово за историята е развитието на връзката между Кенекс и Дориан.

Роли и герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Карл Ърбан играе детектив Джон Кенекс, който загубва крака си след като „Синтетичен“ го е изоставил, тъй като той и партньорът му имат много малък щанс за оцеляване. Той се събужда по-късно след 17-месечна кома, за да разбере, че кракът му е бил заменен със синтетична протеза, и малко след това се връща на работа.
  • Майкъл Ийли играе DRN-0167 наречен „Дориан“ – пенсиониран модел полицейски андроид от типа DRN. Той, или „Дориан“ се оказва уникален, и също така ненавижда термина „Синтетичен“.
  • Минка Кели играе детектив Валъри Стал, която също е под управлението на Капитан Малдонадо, а също така представлява и любовен интерес за Кенекс. Тя е „Хромирана“ – човек, който е създаден чрез генно инженерство, за бъде перфектен и съвършен. Другите „Хромирани“ смятат избора ѝ на професия за загуба на потенциал.
  • Макензи Круук играе техникът Руди Лом.
  • Майкъл Ирби играе детектив Ричард Пол.
  • Лили Тейлър играе Капитан Сара Малдонадо.

Развитие и продукция в САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Сериите първоначално са част от плана за развитие на канал Fox през септември 2012 г. През януари 2013 г. Fox дават зелена светлина за изготвянето на пилотен епизод.  На 8 май 2013 г. сериалът е добавен в програмата на телевизията за сезон 2013 – 2014 г. На 9 септември 2013 г. е обявено, че изпълнителния продуцент и съ-основател Нарен Шанкар, който се включва в състава на сериала след направата на пилотния епизод, ще напусне сериала, заради различия във вижданията с останалия колектив. Създателят Дж. Х. Уаймън остава единствения главен отговорник за работата по сериала.

Първоначално премиерата на сериала е насрочена за понеделник, 4 ноември 2013 г. Fox обявяват двуседмично закъснение и че вместо това сериалът ще започне със специално издание в неделя, 17 ноември, преди да бъде преместен в обичайния си времеви диапазон в понеделник, 18 ноември.

Редът, по който са излъчени епизодите по Fox се различават от този, който е искал Дж. Х. Уаймън – изпълнителния продуцент на педаването. Въпреки това, заради самата епизодичност на сериите, това не създава значително разминаване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почти човек / Almost Human // cinefish.bg. Посетен на 7 май 2014.
  2. Fox Cancels ‘Almost Human’ // IMDb. Посетен на 7 май 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Almost Human (TV Series) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​