Права

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за правата, като юридически, социални или етични принципи. За правата в геометрията вижте права (геометрия).

Правата широко се разглеждат като основа на закона, но какво ще стане ако законите са лоши? Някои теоретици намекват, че гражданското неподчинение е само по себе си право. Това са мислители като Хенри Дейвид Торо, Мартин Лутър Кинг Младши и Махатма Ганди Карамчанд.

Правата са юридически, социални или етични принципи на свобода и право.

Те са основните нормативни правила за това какво е позволено на хората и какви са задълженията на хората в едно демократично общество според някои правни системи, социални спогодби и етични теории[1].

Човешките права са от съществено значение в такива дисциплини като право и етика и особено важни за понятия като справедливост и деонтология.

Човешките права са считани за основни за човешката цивилизация. Те са установените стълбове на обществото и културата. А историята на социалните конфликти може да бъде намерена в историята на всяко право и неговото развитие.

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Има значителни разногласия за това какво се разбира точно от термина „права“. Той е използван от различни групи и мислители за различни цели с различни и понякога противоположни определения, а точното определение на този принцип отвъд нормативните правила в какъвто и да е вид е спорен въпрос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stanford Encyclopedia of Philosophy. // Stanford University, 9 юли 2007. Посетен на 21 декември 2009. Rights dominate most modern understandings of what actions are proper and which institutions are just. Rights structure the forms of our governments, the contents of our laws, and the shape of morality as we perceive it. To accept a set of rights is to approve a distribution of freedom and authority, and so to endorse a certain view of what may, must, and must not be done.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rights в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​