Преглъщане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Преглъщането е сложен рефлексен акт, извършван непосредствено след храносмилането в устата, при който сдъвканата и пропита със слюнка храна преминава през фаринкса и хранопровода в стомаха. Ежедневно човек преглъща около 600 пъти. Това включва 200 пъти по време на хранене, 50 пъти по време на сън, и 350 пъти в останалата част от времето. Повечето преглъщания се правят несъзнателно.

Фази на преглъщане[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на гълтането е в координационна зависимост от центъра на дишането. Това означава, че в момента на гълтането (1-2 секунди) дишането се преустановява. Целият процес преминава в две фази:

  • Волева фаза, при която сдъвканата и пропита със слюнка храна се оформя в хапка между гърба на езика и небцето. С движения на езика и бузите, тя се измества назад към корена на езика. След това със съкращения на мускулите на предната част на езика, коренът на езика се притиска плътно назад и нагоре към твърдото небце.
  • Рефлексна фаза, протичаща на две подфази:
    • Фарингеална (на английски: Pharyngeal phase), включваща преминаването на хапката през фаринкса.
    • Езофагеална (на английски: Esophageal phase), при която храната преминава в хранопровода.

Фаринксът притежава многочислени рецептори, които при дразнене изпращат аферентни импулси в центъра на гълтането, разположен в ретикулната формация на продълговатия мозък и долната част на моста. Еферентните импулси от този център достигат мускулите на ларинкса чрез моторни влакна, в резултат на което се затварят отворите на устната и носната кухина, ларинкса и гласните цепки. Хранителната хапка се плъзга по епиглотиса и през горния езофагиален сфинктер постъпва в хранопровода.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Обратно на гълтане е повръщане