Направо към съдържанието

Президенти Олегарио

Президенти Олегарио
Presidente Olegário
Знаме
      
Герб
Бразилия
-18.4178° с. ш. -46.4178° и. д.
Президенти Олегарио
Минас Жерайс
Страна Бразилия
ЩатМинас Жерайс
МезорегионСеверозападен Минас
МикрорегионПаракату
Площ3531.221 km²
Надм. височина947 m
Население18546 души
5,25 души/km²
КметЖозе Жануарио Пинейро (DEM)
Основаване1 януари 1939
Пощенски код38750-000 a 38754-999
Официален сайтwww.presidenteolegario.mg.gov.br
Президенти Олегарио в Общомедия

Президенти Олегарио (на португалски: Presidente Olegário) е град — община в северозападната част на бразилския щат Минас Жерайс. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Паракату, мезорегион Северозападен Минас. Населението на общината към 2010 г. е 18 546 души, а територията е 3531.221 km² (17,2 д./km²).

Общината се състои от три окръга: градския център, Галена и Понти Фирми (познат и със старото му име Сао Педро да Понти Фирми), известен със зърнените си култури, с което се откроява като един от основните производители в Минас Жерайс и Бразилия

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за местността се свързват с ранчо за тропейроси (каубои), идващи от Паракату; край него с времето се обособява малко селище наречено Брежо Алегри. На 10 октомври 1851 г., след като църквата прави дарение за построяването на параклис в чест на св. Рита ди Касия, селището е преименувано на Санта Рита да Боа Сорти. През 1867 г., местността става окръг на град Паракату. През 1888, след включването му в община Санто Антонио дос Патос (дн. Патос ди Минас), бива наречен Санта Рита ди Патос

През 1938 г. окръгът придобива статут на община и е преименуван на Президенти Олегарио, в чест на Олегарио Масиел, политически лидер в региона, който умира по време на мандата си като президент на щата Минас Жерайс.

Освен главния окръг, в границите на общината влизат още четири окръга: Галена, Лагамар, Понти Фирми и Лагоа Гранди. Лагамар става независима община чрез закон № 2.764, от 30 декември 1962 г.; по-късно се отцепва и Лагоа Гранди, със закон № 10.704, от 27 април 1992 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира на 18.41° ю.ш. и на 46.41° з.д. Територията на общината се намира в Централното бразилско плато, с преобладаване на образувания познати като шапада, (мн.ч. шападойнс) съставени предимно от седиментни терени, с доста плоски върхове и открити долини, обградени от стръмни скали. Най-голямата шапада — тази на Сао Педро, обхваща окръг Понти Фирми и част от градската част. Характерният биом в общината е Серадо.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Днес Президенти Олегарио е познат с широката си аграрна продукция; за целта има действаща програма за рационалното използване на земите на Серадото и на природните ресурси.

Има и интересни места с възможност за посещения, като напр. Биологичния резерват „Вереда Гранди“ и Перау дас Андориняс, образуван от пещери, в които се помещават лястовици в прелетния им период.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]