Прекариат

от Уикипедия, свободната енциклопедия

В социологията и икономиката, прекариат се отнася до хора, които страдат от прекаритет [1], което е жизнен статус без предвидимост или сигурност, което се отразява върху материалното и/или психологическото благосъстояние, това е също е и принадлежност към пролетарската класа.

Прекариатът като класа на работещите, които нямат свои средства за производство и продават труда си се характеризира с липса на сигурност на работата, или с други думи има прекъсвания между отделните работи, които биват заемани или безработица.

Терминът е неологизъм от свързването на прекаритет с пролетариат [2].

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Standing, Guy. The Precariat: The New Dangerous Class. Bloomsbury Academic, 2011. ISBN 9781849663526.
  • Kalleberg, Arne. Precarious Lives: Job Insecurity and Well-Being in Rich Democracies. John Wiley & Sons, 2018. ISBN 9781509506538.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Precariat в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​