Прекариат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В социологията и икономиката, прекариат се отнася до хора, които страдат от прекаритет [1], което е жизнен статус без предвидимост или сигурност, което се отразява върху материалното и/или психологическото благосъстояние, това е също е и принадлежност към пролетарската класа.

Прекариатът като класа на работещите, които нямат свои средства за производство и продават труда си се характеризира с липса на сигурност на работата, или с други думи има прекъсвания между отделните работи, които биват заемани или безработица.

Терминът е неологизъм от свързването на прекаритет с пролетариат [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Precariat“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.