Преображение (Рафаело)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Преображение
Transfigurazione (Raffaello) September 2015-1a.jpg
Рафаел
Година 1516—1520
Техника дърво и масло
Размери 405 × 278 cm
Изложена Ватикански музеи, Ватикана
Преображение в Общомедия

Преображение е последната картина на италианския ренесансов художник Рафаело Санти, над която художникът работи до смъртта си през 1520 г. Нарисувана е по поръчка на кардинал Джулио Медичи, който е и бъдещия папа Климент VII за олтара на църквата Свети Юстос и Пастор в Нарбон. В момента се намира във Ватиканските музеи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кардинал Джулио Медичи, братовчед на папа Лъв Х, който наред с всичките си постове е и начело на епархията в Нарбон, решава да поръча две картини за църквата там: „Преображение Христово“ и „Възкръсването на Лазар“.

През декември 1516 г. по време на среща на Микеланджело с папата и кардинала, на художника е предложено да нарисува „Възкръсването на Лазар“. Микеланджело отказва, но се съгласява да даде ескизи за извършване на работата. Поръчката за тази картина е дадена на Себастиано дел Пьомбо, който е негов ученик и приятел. Поръчката за картината „Преображение“ е възложена на Рафаело. По този начин се провокира отново съперничеството, което десет години по-рано се разгаря между Микеланджело и Рафаело по повод фреските на залите в папството, известни сега като залите на Рафаело.

„Възкръсването на Лазар“ (английски: The Raising of Lazarus (Sebastiano del Piombo)) неофициално е представена през есента на 1518 г., докато Рафаело едва започва своята картина. Въпреки че той започва да работи трескаво по картината си, той не успява да я завърши и при официалното представяне на картината на Пьомбо при папа Лъв Х. Но когато Рафаело умира внезапно през 1520 г. картината е почти изцяло завършена.[1] Една седмица след смъртта на Рафаело картината „Преображение“ е поставена до „Възкръсването на Лазар“.

Кардинал Джулио Медичи не изпраща картината във Франция, а я поставя в главния олтар на църквата Сан-Пиетро-ин-Монторио в рамка. През 1774 г. в базиликата Свети Петър е изпълнено мозаечно копие на картината. През 1797 г. по време на италианската кампания на Наполеон, картината е конфискувана от френските войски заедно със стотици други произведения на изкуството.

След падането на Наполеон през 1815 г. доверени лица на папа Пий VII в изпълнение на Парижкия мирен договор от 1815 г. връщат в Италия 66 картини, включително и „Преображение“. Съгласно договореностите на Виенския конгрес всички те стават достояние на широката публика. В момента картината се намира във Ватиканските музеи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Cambridge enciclopedia 1990 стр. 1005