Принц Густав (проток)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположение на протока Принц Густав покрай североизточното крайбрежие на Земя Греъм (в горната дясна четвърт на картата)

Протока Принц Густав (на английски: Prince Gustav Channel) е морски проток, отделящ остров Джеймс Рос на изток и югоизток от полуостров Тринити и Брега Норденшелд на Земя Греъм (част от Антарктическия полуостров) на северозапад и запад, като свързва залива Еребус и Тирър на североизток със северозападната част на море Уедъл на юг, част от Атлантическия сектор на Южния океан. Дължина 130 km, ширина от 6 до 24 km. Бреговата му линия е силно разчленена от множество дълбоко вдаващи се в сушата заливи (Рьос и др.), малки полуострови и острови (Карлсон и др.).

През октомври 1903 г. участниците в шведската антарктическа експедиция, ръководена от Ото Норденшелд, извършва задълбочени географски изследвания в региона, установявана наличието на проток между континента и остров Джеймс Рос и извършва подробна топографска снимка на бреговете му, на базата на която той е детайлно картиран. Ото Норденшелд наименува новооткрития проток в чест на Принц Густав, бъдещият крал на Швеция Густав V (1907 – 1950).

Източници[редактиране | редактиране на кода]