Антарктически полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карта на Антарктическия полуостров

Антарктическият полуостров е един от най-големите полуострови на света и най-северната част на континента Антарктида. Най-северната точка на полуострова и континента са 63°13′ ю. ш. 57°18′ з. д. / 63.216667° ю. ш. 57.3° з. д.. Дълго време е наричан Земя Греъм в чест на Първия лорд на британското Адмиралтейство (през 1825) Джеймс Греъм и Земя Палмър в чест на американския тюленоловец Натаниъл Палмър, които имена след 1964 г. остават съответно за северната и южната половина на полуострова. Открит е от британеца Едуард Брансфийлд през януари 1820 година.[1]

Полуостровът има планински релеф и е опасан със хребети, чиято средна надморска височина е около 2800 м. Най-високата точка е връх Джексън (4196 м).

На запад от Антарктическия полуостров се намира най-големият остров по антарктическото крайбрежие - Земя Александър.

На полуострова климатът е най-мекият в цяла Антарктида. В северната част има ограничена популация на цветни растения от видовете Deschampsia antarctica и Colobanthus quitensis. Поради глобалното затопляне температурата се е повишила с 2,5 °C за втората половина на XX век. Последица от това е топенето на ледниците, например това на ледника Ларсън през 2002 г.

Към полуострова териториални претенции проявяват Великобритания, Аржентина и Чили.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]