Пробив (военно дело)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пробив – ключов етап от настъплението, в хода на който на определен участък от фронта с огъня на артилерията и фронтовата авиация, а също и чрез удари на танковите и мотострелковите войски се осъществява разгрома на войските на противника и пречупване на линията на неговата отбрана с последващ изход на „оперативен простор“: развитие на настъплението в тила и по фланговете[1].

Брусиловският пробив е предтеча на забележителните пробиви, осъществени от РККА през Великата Отечествена война.

— М. Галактионов. Предисловие к „Моим воспоминаниям“ Брусилова, 1946 г.

Воденето на дълбоко настъпление при осъществяването на пробив само на отделни участъци от фронта става възможно благодарение на появата на високомобилните войски, до внедрението на които бойните действия носят преимуществено позиционен характер.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Прорыв – статья из Большой советской энциклопедии (Голяма съветска енциклопедия). И. С. Ляпунов.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • М. Галактионов, Предисловие к „Моим воспоминаниям“ Брусилова, 1946 г.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Прорыв (военное дело)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.