Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров“, Кюстендил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Професионална
гимназия по туризъм
„Никола Йонков Вапцаров“
"Nikola Yonkov Vaptsarov" High school of Tourism
Информация
СедалищеКюстендил
България
Основаване1909
Видпрофесионална гимназия
Финансиранедържавно
Публични характеристики
Член наАсоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и Асоциация „Кетъринг“
ПатронНикола Вапцаров
Карта Местоположение в Кюстендил
Адресул. „Раковски“ № 2

Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров e средно училище в гр.Кюстендил, основано през 1909 година. Училището е с държавно финансиране. Намира се на ул. „Раковски“ № 2.

История[редактиране | редактиране на кода]

По инициатива на женското благотворително дружесто „Майчина любов" през 1909 г. в Кюстендил се открива Професионално училище по облекло „Трудолюбие". В него се учат деца на дребни търговци, занаятчии, служещи и работници и се подготвят за работа в производството и като домакини. Те усвояват занаятчийската професия в двегодишен курс на обучение. Изучават шев и бродерия на детско, мъжко, дамско и спално бельо, а по-късно и горно дамско облекло. От 1928 г. до 1932 г. се нарича Стопанско училище (с тригодишен курс на обучение), а от 1932 г. до 1945 г. – Девическо практическо училище.

От откриването на училището до построяване на самостоятелна сграда се помещава в различни сгради: на бул. Цар Освободител 78, в старата сграда на дърводелското училище и други помещения в града. Финансирането е със средства на „Женското дружество", набирани от благодеяния на заможни граждани, със средства и труд на членките на Благотворителното дружество, от продажба на продукцията, изработена от ученичките, от организирани томболи. С набраните средства от дружеството и труда на ученичките през 1938 г. се построява собствена сграда на ул. Иван Лозенски, която по-късно (1950) се взема от ГНС – Кюстендил и се приспособява в детска градина. От 1950 г. училището ползва самостоятелна училищна сграда на бул. Раковски 2, построена през 1937 г. от Софийската търговско-индустриална камара.

От 1945 г. училището става Професионална девическа гимназия с петгодишен курс на обучение. През 1950 г. се слива с Допълнителното занаятчийско училище „Труд и просвета" при Софийската търговско-индустриална камара, след което се преименува в Практическо промишлено училище. През 1951 г. Практическото промишлено училище приема името „Никола Йонков Вапцаров“. През 1952 г. се преобразува в Професионално-техническо училище по обществено хранене, а през 1963 г. – в Техникум по обществено хранене. Преминава към Министерство на вътрешната търговия и паралелките по облекло се съкращават.[1]

През 2003 година Техникума по обществено хранене се преобразува в Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров“.

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Училището притежава собствена учебна сграда, в която разполага с 10 класни стаи, 3 специализирани кабинета, 1 спортна площадка, физкултурен салон и фитнес зала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 445.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]