Пръстенът на нибелунга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пръстенът на Нибелунгите)
Пръстенът на нибелунга
КомпозиторРихард Вагнер
ЛибретистРихард Вагнер
ОсноваПесен за Нибелунгите
Премиераавгуст 1876 г.
Пръстенът на нибелунга в Общомедия
Снимка от представлението по случай 100-годишнината от премиерата на „Рейнско злато“ в Байройт

„Пръстенът на нибелунга“ (на немски: Der Ring des Nibelungen; Nibelung – „дете на тъмнината“) е цикъл от четири немскоезични епични музикални драми, композиран от Рихард Вагнер. Това е колосално по своите мащаби музикално произведение.[1] Сюжетът е взет от германско-скандинавската митология и средновековната поема „Песен за нибелунгите“. По нея Рихард Вагнер създава гигантска музикално-драматична епопея, в която изразява идеите, вълнували го през целия му живот.

Наименованието[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналното название на операта най-точно се превежда като „Пръстенът на нибелунга“. Нибелунгът, упоменат в названието, е джуджето Андвари, а пръстенът е този, който то изковава в „Рейнско злато“. Тоест, названието буквално значи „пръстенът на Андвари“.[2] Суфиксът -en в думата Nibelungen може да означава както родителен падеж единствено число, така и множествено число, но предшестващият член des дава да се разбере, че се има предвид именно единствено число. Nibelungen може понякога да се възприема като множествено число, но „Пръстенът на нибелунгите“ е грешно.

Сюжет, премиера и представления[редактиране | редактиране на кода]

Музикалната тетралогия включва четири опери:

Общото време за изпълнението на четирите опери трае над 15 часа. Най-късата опера, „Рейнско злато“, продължава два и половина часа, най-дългата, „Залезът на боговете“ – над пет.

Сред действащите лица има богове, герои, няколко вида вълшебни същества, пръстен, даващ власт над света. Драмата се развива в течение на три поколения, докато не завърши с апокалипсис в „Залезът на боговете“.

Премиерата на първата опера се състои на 13 август 1876 г. под диригентството на Ханс Рихтер в построения от баварския крал Лудвиг II Баварски Вагнеров театър.

„Пръстенът на нибелунга“ има премиера в България през 1943 г. През 2010 г. маестро Пламен Карталов, който е режисьор на българския спектакъл през 2010 г., е поканил за работа с българските певци световноизвестния музикален педагог Рихард Тримборн. На 22 май 2010 г. на сцената на Софийската опера е представена първата опера от тетралогията – „Рейнско злато“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wagner in Russia: Ringing in the century // The Economist. 12 юни 2003. Посетен на 20 септември 2018.
  2. Magee, Bryan. The Tristan chord: Wagner and Philosophy. Metropolitan Books, 2001. ISBN 0805067884. с. 109.