Психопатология на всекидневния живот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Психопатология на всекидневния живот“ е книга от Зигмунд Фройд, написана през 1901 г. Подзаглавието ѝ гласи: „За обещанието, забравянето, грешката, суеверието и заблудата“.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Психопатологията на всекидневния живот е по-малко откритие на Фройд от колкото приложение на методите на психоанализата върху един познат феномен. Така Фройд заедно с колегите си е свободен да се възползва от богат материал в литературата. Например в L' Adultera на Теодор Фонтане млада жена желае да хвърли топка на съпруга си, но „по невнимание“ я хвърля на мъж наблизо, когото тя несъзнателно е избрала и който по-късно става неин любовник. За психологическото значение на неволните грешки Фройд се базира на произведения на Шекспир и Шилер. Също така при разглеждане на забравянето или на грешното припомняне на имена и състояние на неща са посочени множества мотиви.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zur Psychopathologie des Alltagslebens“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.