Психопатология на всекидневния живот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Психопатология на всекидневния живот
Zur Psychopathologie des Alltagslebens
Freud Zur Psychopathologie des Alltagslebens 1904.jpg
Автор Зигмунд Фройд
Първо издание 1901 г.
Flag of Austria.svg Австрия
Оригинален език немски

„Психопатология на всекидневния живот“ е книга от Зигмунд Фройд, написана през 1901 г. Подзаглавието ѝ гласи: „За обещанието, забравянето, грешката, суеверието и заблудата“.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Психопатологията на всекидневния живот е по-малко откритие на Фройд от колкото приложение на методите на психоанализата върху един познат феномен. Така Фройд заедно с колегите си е свободен да се възползва от богат материал в литературата. Например в L' Adultera на Теодор Фонтане млада жена желае да хвърли топка на съпруга си, но „по невнимание“ я хвърля на мъж наблизо, когото тя несъзнателно е избрала и който по-късно става неин любовник. За психологическото значение на неволните грешки Фройд се базира на произведения на Шекспир и Шилер. Също така при разглеждане на забравянето или на грешното припомняне на имена и състояние на неща са посочени множества мотиви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zur Psychopathologie des Alltagslebens“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.