Птица Феникс (Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Птица Феникс
Паметникът през 2014 г.
Паметникът през 2014 г.
Map of Stara Zagora 2.png
Местоположение в Стара Загора
Местоположение Стара Загора, Флаг на България България
Архитект скулптор Красимир Зарков
Изграждане 24 юли 2012 г.
Височина над 5 метра

Птицата Феникс е монументална пластика в Центъра на Стара Загора, един от символите на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пластиката „Птица Феникс“ е годишен проект на „Ротари клуб“ – Стара Загора за 2011 – 2012 г., предложен от проф. Цанко Яблански.[1][2] Изработката е дело на старозагорския скулптор Красимир Зарков, по поръчка и с финансиране на „Ротари клуб“ – Стара Загора.

Паметникът е открит на 24 юли 2012 г. на площада пред общината.[3] На тази дата е била кулминацията на боевете при които са избити над 14 500 жители на града, по време на Освободителната война.

Февруари 2019 г. е върнато на мястото си, след 16 месеца, по време на които протича мащабно преустройство на градското ларго по струващ близо 10 млн. лв. проект по оперативна програма „Региони в растеж“.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Върху 3 м колона, покрита с черен мрамор, е поставена месингова скулптура на феникс с височина над 2 м. Монументът тежи общо 330 кг., от които 250 кг. е металната скулптура, отлята в леярната на Валентин Моллов.[4]

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Монументът е един от символите на града. Паметникът е символ на възраждането на духа на многократно опожарявания град с над 8000 години история, така, както митичната птица феникс се възражда от пепелта. Последното изцяло опожаряване на Стара Загора е от войските на Сюлейман паша през Руско-турската освободителна война.

Спортен талисман[редактиране | редактиране на кода]

В образа на птицата-феникс е и талисманът на баскетболния тим на „Берое“ – Берко.[5] Костюмът е дело на старозагорския куклен театър, декември 2015 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България