Публий Корнелий Сципион Салвито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Публий Корнелий Сципион.

Публий Корнелий Сципион Салвито
Publius Cornelius Scipio Pomponianus Salvitto
римски политик
Роден
Починал
неизв.
Семейство
РодКорнелии
Майканеизв.
ДецаПублий Корнелий Сципион

Публий Корнелий Сципион Салвито (на латински: Publius Cornelius Scipio Salvito) е политик на късната Римска република.

Произлиза от най-известния клон Сципион на римската патрицианска фамилия Корнелии и е роднина на Сципион Африкански, победитрлят на Ханибал.

Привърженик е на Помпей Велики. През 46 пр.н.е. той участва в битките на Метел Сципион против Гай Юлий Цезар на брега на Северна Африка. След битката при Тапс е помилван и се връща в Рим.

Салвито се жени за вдовицата Скрибония, внучка на Помпей Велики.[1] Това е нейният втори брак. С нея той става баща на Публий Корнелий Сципион (консул 16 пр.н.е.)[2] и на Корнелия Сципиона,[3] която се омъжва за Павел Емилий Лепид.

През 41/40 пр.н.е. Салвито е принуден да се разведе със Скрибония по политически причини. Нейният чичо Секст Помпей я накарал да се омъжи за Октавиан, за да заздрави съюза си с него. Той не се жени повече.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. John Scheid, Scribonia Caesaris et les Cornelii Lentuli, in: Bulletin de Correspondence Hellénique 100, 1976, S. 485 – 491
  2. CIL 6, 26033[неработеща препратка]: Libertorum et familiae Scriboniae Caesar(is) et Corneli Marcell(ini) f(ilii) eius
  3. Проперций 4, 11, 65 – 66.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]