Пумапунку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Каменните блокове в Пума Пунку

Пумапунку или Пума Пунку (в превод Вратата на пумата) е монументален комплекс, намиращ се на 72км западно от Ла Паз в Боливия,на територията на високото 3660м н.в пустинно плато в Андите. Пума Пунку е район с храмове на 1,6км югозападно от Акапана. За възрастта на комплекса можем да се ориентираме по тази на останалите в Тиахуанако.Според Артур Познански е построен около 15000 години пр.Христа,базирайки изчисленията си на астрономическата ориентация на храма спрямо наклона на земната ос. В последствие това твърдение е потвърдено от германска астрономическа комисия,съставена от д-р Х.Лудендорф,д-р А.Колшутер и д-р Р.Мюлер.

Пума Пунку е място, което може да разпали въображението и предизвика много въпроси. Каменните блокове разпръснати на това място тежат средно между 100 и 150 тона. Дължината на повечето е около 7-8 метра, ширината 5-6 метра и са с дебелина около 1-2 метра. Каменоломната е на 15 километра от мястото, където са храмовете. Няма запазени никакви писмени документи и само може да се спекулира каква техника е използвана за пренасяне на каменните блокове. Друга тяхна характеристика е че са изключително гладки и отрязани съвсем точно, все едно със специални съвременни машини и инструменти.

В лявата част на някои блокове ясно може да се види прецизно изработена изрязана вертикална линия с ширина 6 мм. и с дупки, пробити през определено разстояние. Блоковете са нарязани така, че влизат един в друг перфектно и се нареждат като мозайка. Загадките, които поставя тази ранна цивилизация предизвиква интереса на писателя Ерих фон Деникен, който смята, че тези храмове са изработвани с помощта на много по-развита извънзема цивилизация.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]