Първи Доктор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доктор
Първи Доктор
Hartnw13.jpg
Изигран от Уилям Хартнел
Година 1963–1966
Първо появяване Неземно дете
Последно появяване Десетата планета
Брой сезони 4
Появявания 29 истории
Придружители Сюзън Форман
Барбара Райт
Иън Честъртън
Вики
Стивън Тейлър
Катарина
Сара Кингдъм
Додо Чаплет
Поли
Бен Джаксън
Хронология
Следван от Вторият Доктор
(Патрин Траутън)
Сезони Сезон 1 (1963-64)
Сезон 2 (1964-65)
Сезон 3 (1965-66)
Сезон 4 (1966)

Първият Доктор е началната инкарнация на Доктора, протагонистът на научно-фантастичния сериал на Би Би Си - Доктор Кой. Ролята е изиграна от актьора Уилям Хартнел от 1963 до 1966 година.

В сериала Докторът е извънземен на няколо века Времеви лорд от планетата Галифрей, който пътува през времето и пространството в неговия ТАРДИС (често наричан ВОИК в българските преводи, Времево и Относително Измерение в Космоса), често със спътници, т.нар „компаньони“. Когато Докторът е критично ранен, той може да регенерира; вследствие на което както външния му вид, така и личността му се променят. Докторът на Хартнел е „оригиналният“ вид на Доктора. Измислянето на регенерацията е заради лекото здраве на Хартнел, поради което той напуска сериала, давайки възможност на сериала да продължи без него. Първият Доктор е най-младата инкарнация на Доктора, но има най-стар външен вид, остарял през живота си. По-късно Докторът изглежда по-млад, но всъщност възрастта му продължава да се увеличава през вековете.

Биография на героя[редактиране | редактиране на кода]

Докторът е мистериозно същество и не много неща се знаят за него, освен че има внучка на име Сюзън Форман, и че идват от друга планета и време. Той има кораб, който пътува през времето и пространството на име ТАРДИС (или ВОИК), дегизиран като полицейска кабина (Сюзън забелязва, че преди е могъл да променя външността си, за да се смесва със средата, в която се намира) и е по-голям отвътре. Докторът описва себе си и внучка си като „заточеници“ без да уточнява нищо друго по въпроса. Името на народа на Доктора (Времеви лордове) няма да бъде споменато до последното приключение на Втория Доктор, а планетата му (Галифрей) ще бъде изречена при Третия Доктор.

Първият епизод на сериала започва с няколко учителя в съвременен (1963) Лондон, Иън Честъртън и Барбара Райт, изследват мистерията около Сюзън, ученичка, която е доста объркана дори и разочарована, че всичко, което учат по история и математика в училище е грешно. Проследявайки Сюзън до дома ѝ, те намират ТАРДИСа в склад за отпадъци, като изненадват Сюзън и дядо ѝ – Доктора, който задейства кораба. Така Иън и Барбара са отведени против волята си в годината 1 000 000 пр. Хр и прекарват две години с Доктора, който тогава няма никакъв контрол над навигационната система на кораба си.

Именно тази инкарнация на Доктора се среща с Далеците и Сайбърмените, раси, който ще станат неговите най-лоши врагове. Екипажът също присъства на много исторически събития, като се срещат с Марко Поло в Китай и ацтеките в Мексико. Когато Сюзън се влюбва в Дейвид Кембъл, Докторът я оставя и ѝ позволява да живее собствен живот с любимия ѝ през 22 век на Земята, въпреки че обещава някой ден да се върне. След това към Доктора, Иън и Барбара се присъединява Вики, която спасяват от планетата Дидо.

След като побеждава Сейбърмените, Докторът колабира в ТАРДИСа и регенерира пред удивлените очи на Бен и Поли, получавайки напълно нов външен вид и личност – Вторият Доктор.

Личност[редактиране | редактиране на кода]

Още от началото Докторът е мистериозна фигура. Той е крехък старец и все пак притежава неочаквана воля и сила. Дейвид Уитейкър описва Доктора като „крехкоизглеждащ, но жилав и твърд като стара пуйка“. Той има голямо знание относно науката, но не успява да приземи кораба си, както трябва, а внучката му обяснява, че „малко забрява“. В началото показва безпощадност, лъже и в един случай е готов да убие, за да постигне целите си.

Докторът се привързва към спътниците си и винаги е тъжен, когато те трябва да си тръгнат, въпреки че знае, че е за тяхно добро. Отношението на Доктора се „смекчава“ през епизодите от сериала Марко Поло и става фигура на любящ дядо, който децата обичат.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

В оригиналния начален Докторът носи съвременни дрехи, които включват костюм и вратовръзка. След като пилотният епизод е сниман отново, той носи дрехи от Едуардската ера. Първата инкарнация на Доктора носи дървен бастун с извита дръжка. В един случай се вижда как пуши тютюн от лула.