Първомартовци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Първомартовци е събирателно название за 8-те революционера, членуващи в организацията „Народна воля“, които планират и извършват убийството на руския монарх Александър II в края на 19 век.

Името идва от деня на акцията (1 март стар стил - 13 март нов, 1881), с която успешно отнемат живота на император Александър II. Решението за това е взето предварително на съвещание на изпълнителния комитет на организацията. В историографията е възприето с понятието да се обозначават само тези 8 членове на организацията, макар в подготовката и провеждането на акцията да участват и редица други революционери. Нападението над руския император и взривяването на бомбата от Игнати Гриневицки са художествено пресъздадени във филма „Сибирският бръснар“ на известния руски режисьор Никита Михалков.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Первомартовцы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.