Работническо движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Работническо движение е политическо движение на работници.

Неговата цел е чрез колективна организация на работещите и кампании да осигуряват по-добри условия на труд и третиране от страна на работодателите и правителствата, в частност чрез прилагане на трудово законодателство.

Профсъюзите са колективни организации, които имат за цел да представляват интересите на работещите и работещата класа. Много личности и политически групи от управляващата класа могат също да съдействат и участват в работническото движение.

В някои страни, особено Великобритания и Австралия, работническото движение е разбирано като обхващащо формално „политическо крило“, често познато като лейбъристки партии (на английски: labour [лейбър] – труд) или партии на работещите, което допълва „индустриалното крило“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Labour movement“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.