Работническо движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Работническо движение е политическо движение на работници.

Неговата цел е чрез колективна организация на работещите и кампании да осигуряват по-добри условия на труд и третиране от страна на работодателите и правителствата, в частност чрез прилагане на трудово законодателство.

Профсъюзите са колективни организации, които имат за цел да представляват интересите на работещите и работещата класа. Много личности и политически групи от управляващата класа могат също да съдействат и участват в работническото движение.

В някои страни, особено Великобритания и Австралия, работническото движение е разбирано като обхващащо формално "политическо крило", често познато като лейбъристки партии (на английски: labour [лейбър] - труд) или партии на работещите, което допълва "индустриалното крило".

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Labour movement“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.