Разграждащ естествен отбор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Разграждащ естествен отбор е описателен термин за генетичните промени в една популация , които благоприятстват индивидите и в двата екстрема на разпределението им по даден белег. Когато действа разграждащият естествен отбор, индивидите към двата екстрема на разпределение имат по-голямо потомство в сравнение с тези по средата, в резултат на което се получава разпределение на популацията с два ясно изразени максимума.

Нека вземем за пример една популация от зайци, цветът на козината на които се определя от два непълно доминантни белега: черната козина е представена от "B", бялата - от "b". Заек, носител на генотипа "BB" ще проявява фенотипа черна козина, заек с генотипа "Bb" - сива козина, а заек с генотипа "bb" - бяла козина. Ако тази популация се постави в ареал, където има два вида камъни - или тъмно черни, или много светли, то черните зайци биха се крили успешно от хищници сред черните камъни, а белите зайци - сред светлите камъни. Сивите зайци ще имат лоши шансове за оцеляване и сред двата вида камъни и ще бъдат приоритетно елиминирани от популацията. Смята се, че разграждащият отбор е основната двигателна сила на симпатричното видообразуване.

Разграждащият отбор заема специално място в историята на науката за еволюцията, понеже присъства в един от "кардиналните случаи" на еволюция - този с популацията на чинки, които Дарвин наблюдава на Галапагоските острови.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Disruptive selection“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.