Раздробяване на местообитанията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Раздробяване и унищожаване на местообитанията на човекоподобните маймуни в Централна Африка - резултат от проучванията по проектите GLOBIO Архив на оригинала от 2005-10-30 в Wayback Machine. и GRASP

Раздробяването (или фрагментацията) на местообитанията е екологична промяна от голямо значение за еволюцията и консервационната биология.

Терминът описва възникването на зони на прекъснатост (фрагменти) в предпочитаната от един организъм околна среда (хабитат). Раздробяването на местообитанията може да бъде причинено от геоложки процеси, които бавно променят облика на физическата околна среда или от човешка дейност, като например промяната на начина на ползване на един терен, с което промяната на околната среда може да се ускори.

Счита се, че фрагментирането на местообитанията е от една страна една от основните причини за видообразуването, а от друга страна води до измиране на много видове.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Habitat fragmentation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.