Разказ за Нащърбените планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разказ за Нащърбените планини
A Tale of the Ragged Mountains
Poe ragged mountains.JPG
Автор Едгар Алън По
Първо издание 1844 г.
Флаг на САЩ САЩ
Оригинален език английски
Жанр научна фантастика
Вид разказ

Разказ за Нащърбените планини[1] (на английски: A Tale of the Ragged Mountains) е разказ на американския писател Едгар Алън По от 1844. В частност той се основава на впечатленията му от времето, през което е учил във Вирджинския университет. Действието се развива около Шарлотсвил и това е единственият случай в творчеството на автора, в който действието става във Вирджиния. Първоначално разказът е публикуван в списанието Godey’s Lady’s Book, а по-късно и в сборника с разкази на Едгар Алън По, издаден през 1845 г.

В „Разказ за Нащърбените планини“ са разгледани новаторски за времето си теории, преплетени със събития от британската история. На заден план авторът е разгледал растящия интерес към психоактивните наркотици, преселението на душата и отношенията лекар-пациент.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой – Огъстъс Бедлоу е млад човек, страдащ от нервни припадъци. Отивайки на разходка сред близките хълмове, той попада на непозната долина и индийски град. Наблюдавайки бунта по улиците му, той решава да участва в него, но е убит. Струва му се, че душата му се отделя от тялото и той се връща там, откъдето е започнало пътешествието. След като отново идва на себе си, Бедлоу отива у другите, за да разкаже случката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. По, Едгар Алън. Спускане в Маелстрьом. Варна, издателство „Георги Бакалов“.