Вирджински университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вирджински университет
University of Virginia Rotunda.jpg
Основаване 1819
Вид обществен
Преподаватели 2 102
Студенти 13 617
Местоположение Шарлътсвил, Вирджиния, САЩ
Цветове оранжево и синьо
Вирджински университет в Общомедия

Вирджинският университет (на английски: University of Virginia, често наричан и Университ на г-н Джеферсън, абревиатура U.Va.) е обществен изследователски университет, намиращ се в щата Вирджиния, САЩ и открит от Томас Джеферсън.

Идеята за университета се ражда през 1800 г., а е открит през 1819 г. Университетът е забележителен за американската история, защото е първият образователен институт, който предлага модерни за онова време академични дисциплини като астрономия и философия. Неговото Училище за инженерни и приложни науки е първото инженерно училище в САЩ, свързано с общообразователен университет. Това е единственият университет в Съединените американски щати, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Студентският живот в този университет е уникален в сравнение с другите, защото исторически тайни общества са все още активни в него.

История[редактиране | редактиране на кода]

Томас Джеферсън, първият и единствен президент на САЩ, който основава университет
Вирджински университет
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Homer at UVa.jpg
Име в регистъра Monticello and the University of Virginia in Charlottesville
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на САЩ САЩ
Тип Културно
Критерии i, iv, vi
Вписване 1987  (11та сесия)
Вирджински университет в Общомедия

Земята за построяване на университета е закупена през 1788 г. от ветеран от войната (този ветеран е Джеймс Монро, който по-късно ще стане петият президент на САЩ). През 1817 година бордът на директорите откупува тази земя от Монро, когато той вече е президент. Под ръководството на Джеферсън започва строителството, което е завършено през 1819 година. На банкет през 1824 година, в присъсътвието на Джеймс Медисън, Джеферсън е наречен „баща на Вирджинския университет“. Първите класове в университета започват през 1825 година. Всички университети дотогава предлагат само 3 избора: медицина, право и религия. Но университетът във Вирджиния предлага и астрономия, философия, политически науки, архитектура и други инженерни специалности.[1] Дори още по-прогресивна стъпка е направена, като образованието е напълно отделено от религията. През 1826 година Джеймс Медисън, четвъртият президент на САЩ, става ректор на университета, а Джеферсън е в борда на директорите. И двамата остават в университета до самата си смърт.

Уилям Фокнър, носителят на Нобелова награда и на Пулицър, се установява в университета като лектор и консултант през 1957 година и остава там до смъртта си през 1962 г. Братята Кенеди посещават университета през 1958 година. През 1960-те години Мартин Лутър Кинг изнася речи във Вирджинския университет. Английската кралица Елизабет II прави посещение през 1976 година, а Дезмънд Туту през 1998 година.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Преподаватели
Студенти и докторанти

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dumas Malone, Jefferson and His Time: The Sage of Monticello, p. 417-418.