Разстройство (пояснение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Под разстройство (от представката „раз“ и съществителното „строй“ – ред, подребда; на английски: disorder) може да се разбират следните явления:

  • Разстройство (нарушение, разрив, срив), с което се описва болестно състояние на организъм, система или отделен орган, при което е нарушено естественото му физиологично състояние и действие.[1]
    То обаче не бива непременно да се свързва по тежест на смисъла и конотация винаги с медицинско заболяване/страдание (на английски: suffer, suffering) във връзка с болест (на английски: illness).[2] – например съдова болест на сърцето, или зараза (на английски: disease).[3] – например холера, в това число и животозастрашаващо заболяване – например рак.
  • Преимуществено разстройство на стомашно-червния тракт, предизвикано от хранителни вещества, диария (на английски: diarrhoea).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Авторски колектив.Речник на българския език. Българска академия на науките, том 15, 2015.
  2. Да не се бърка със sickness, с което се означава самото боледуване или разболяване без да се уточнява от какво естество е то.
  3. Въпреки това на английски се среща изразът diseases of the mind със значение на душевни болести (същото като „психични“ доколкото гръцката ψυχή означава „душа“), но това е разговорен израз и не представлява лекарско понятие.
Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.