Рамазан байрам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Таджикистанско семейство празнува Рамазан байрам.

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е важен мюсюлмански празник на разговяването, отбелязващ края на месец рамазан. Религиозният ейд е единствен ден, в който на мюсюлманите не им е разрешено да постят. Празникът чества краят на 29 или 30-дневният пост от изгрев до залез слънце по време на целия месец рамазан. Следователно празникът се пада на първия ден от месеца шаууал.

В навечерието на празника се раздава Зекят ал-Фитр (чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. На малките деца се дават пари или бонбони.

История[редактиране | редактиране на кода]

Рамазан Байрам води началото си от мюсюлманския пророк Мохамед. Чества се на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец Рамазан, в който мюсюлманите постят.

За мюсюлманите както Рамазан Байрам, така и Курбан Байрам са повод за показване благодарността си към Аллах.

В грегорианския календар[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че датата на Рамазан Байрам е винаги една и съща в Ислямския календар, датата според Григорианския календар се пада приблизително 11 дни по-рано всяка следваща година, тъй като Ислямският календар е лунен, а Григорианският - соларен. Мюсюлманските общности в чужбина следват датите, определени за родната си страна, а други следват местните дати на страната, в която пребивават.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]