Рамазан байрам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. По време на целия месец рамазан мюсюлманите говеят (постят) от зазоряване до залез слънце (ифтара), като не ядат и не пият нищо. В някои села в три часа през нощта минава човек, който бие тъпан и обикаля по всички къщи, за да могат хората да станат и да похапнат. В Турция при залез слънце се бие нещо като топ: щом се чуе, всички сядат на масата и вечерят.


Помаци танцуват по време на Рамазан Байрам в село Долно Осеново

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство) и се коли агне или коза . На празника вярващите се поздравяват с думите „Bayramın mubarek olsun!“ (Да ти е щастлив празника!). Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. На малките деца се дават пари или бонбони.

Празникът продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия – баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. (Сладък Байрам)

Започва да се отбелязва през 624 г.

Предстоящи дати за празника[редактиране | редактиране на кода]

  • 2012: 19 август
  • 2013: 08 август
  • 2014: 28 юли [1]
  • 2015: 17 юли [2]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/Sayfalar/2014DiniGunlerListesi.aspx
  2. http://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/Sayfalar/2015YiliDiniGunlerListesi.aspx