Рамон Меркадер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рамон Меркадер
Jaume Ramon Mercader del Río
съветски агент и учен
Ramon mercader grave.jpeg
Роден
Починал
18 октомври 1978 година (65 г.)
ПогребанМосква, Русия

Работил вНароден комисариат на вътрешните работи
ПсевдонимJacques Mornard
Frank Jackson
Ramón López
НаградиОрден „Ленин“ (1940)
Герой на Съветския съюз (1961)

Уебсайт
Рамон Меркадер в Общомедия

Рамон Меркадер (на испански: Jaime Ramón Mercader del Río Hernández) е испанец от Каталония, агент на съветските тайни служби, известен с убийството на Лев Троцки.

Роден е в богато семейство и е вербуван за НКВД от майка си Мария Каридад, която е съветски агент. Под ръководството на Н. И. Ейтингтън подготвя убийството на изгонения през 1929 от СССР Троцки.

През септември 1939 г. Рамон Меркадер се установява в Ню Йорк под самоличността на канадски бизнесмен и се сближава със Силвия Ангелоф, която влиза в близкото обкръжение на Троцки. През октомври същата година Меркадер се мести в гр. Мексико, където Троцки живее със семейството си. Успява да убеди и Ангелоф да се премести при него. През март 1940 с нейната помощ се запознава с Троцки и му гостува във вилата.

На 20 август 1940 г. Меркадер отива в къщата на Троцки под предлог да му покаже статия, която пише. Когато Троцки започва да чете, Меркадер му нанася по главата удар с ледокоп. На следващия ден Троцки умира от раната си. След ареста убиецът отказва да дава показания и е осъден на 20 години затвор, които изцяло излежава.

След освобождаването му на 6 май 1960 г. му е разрешено да се премести в Куба, откъдето тайно на кораб е прехвърлен в СССР. Дадено му е съветско гражданство и е награден с големи почести от КГБ. Работи като учен в Института по марксизъм при ЦК на КПСС.

Умира на 18 октомври 1978 в Хавана от саркома. Прахът му е върнат в Москва и погребан в Кунцевското гробище под името Лопес Рамон Иванович.