Ревматоиден артрит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ревматоиден артрит
Специалностревматология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10M05-M06
МКБ-9714
OMIM180300
База данни
DiseasesDB
11506
База данни
MedlinePlus
000431
База данни
eMedicine
med/2024
Ревматоиден артрит в Общомедия

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото атакува здравите тъкани, което води до увреждане на ставите и хронични възпаления. При кръвен тест ревматоидният фактор е положителен (RF+).

Най-често се засягат китката и ръцете, като обикновено се засягат едни и същи стави от двете страни на тялото.[1] Заболяването може да засегне и други части на тялото, включително кожата, очите, белите дробове, сърцето, нервите и кръвта.[2][3] То може да доведе до нисък брой червени кръвни клетки, възпаление на белите дробове и възпаление на сърцето. Може да се наблюдава и повишена температура и намалена енергия. Често симптомите се появяват постепенно, в продължение на седмици или месеци.

Въпреки че причината за ревматоидния артрит не е ясна, смята се, че е свързана с комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.[4] Диагнозата се поставя главно въз основа на признаците и симптомите на човека. Рентгенови и лабораторни изследвания могат да потвърдят диагнозата или да изключат други заболявания с подобни симптоми.[5] Други заболявания, които могат да се проявят по подобен начин, включват системен лупус еритематозус, псориатичен артрит и фибромиалгия, наред с други.[6]

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път ревматоидният артрит е напълно описан от Алфред Беъринг Гарод през 1859 г. и той го е нарекъл ревматоиден артрит, за да го различи от другите форми на артрит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Is rheumatoid arthritis symmetrical? // studybuff.com. Посетен на 13 октомври 2023 г.
  2. Symptoms of Rheumatoid Arthritis in the Hands and Fingers // healthfully.com. Посетен на 13 октомври 2023 г.
  3. Rheumatoid Arthritis // patient.info. Посетен на 13 октомври 2023 г.
  4. Probiotics & Arthritis // www.omni-biotic.com. Посетен на 13 октомври 2023 г.
  5. Rheumatoid Arthritis // www.niams.nih.gov. Посетен на 13 октомври 2023 г.
  6. Rheumatoid Arthritis: Diagnosis and Management // www.amjmed.com. Посетен на 13 октомври 2023 г.